KEFALONIJA

captaincorellismandolin-696x391

KEFALONIJA

Najveće ostrvo Jonskog arhipelaga koje će Vas očarati već na prvi pogled – Kefalonija!
Gde god da krenete opija vas miris ruzmarina, origana, timijana, žalfije, majčine dušice i nane. Užareno sunce se presijava na zidovima belih kuća i glatkom kamenu. U tom beskrajnom plavetnilu smestila se Kefalonija, najveće jonsko ostrvo sa 250km prelepih plaža, čiju je zanimljivu istoriju najbolje opisao Luis de Bernijer u svom bestseleru “Mandolina kapetana Korelija”. Istoimeni film sa Nikolasom Kejdžom i Penelope Kruz u glavnim ulogama, proslavio je ovo ostrvo širom sveta, pa su i turisti počeli da pristižu.

kefalonija

Nikolas Kejdž i Penelope Kruz u filmu „Mandolina kapetana Korelija“

Na Kefaloniji možete da sledite morske puteve Odiseja, kralja Itake, ili da plivate u kristalno čistom i nestvarno plavom moru…Vozeći se iznajmljenim kolima, krivudavim obalskim putevima kroz brda, uživaćete u pogledu na zelene maslinjake i bele zaseoke prepune kućica kao iz bajke. Kefalonija odiše tišinom, mirom i spokojem, mada ima dosta turista, ljubazni Kefalonjani  odlično govore engleski, ali i druge svetske jezike. Kefalonjani su odlični moreplovci i brodograditelji koji iako provedu i po više decenija u okeanskim plovidbama, ne zaboravljaju svoje ostrvo kome se vraćaju puni ljubavi, ali i punih džepova ostavljajući joj velike novčane priloge.

Luksuzan smeštaj i ukusni specijaliteti

Ono što želimo da nam se dogodi leti na moru i po čemu ćemo ga pamtiti – sunce, lepo more i plaže, ali i ukusna hrana, u Kefaloniji je pun pogodak. Preporučujemo da probate specijalitete od jagnjetine, ribe,naročito lososa na sve načine, paradajza, patlidžana, lisnatog testa i čuvenog kefalonijskog feta sira pripremljenog od 70% ovčjeg i 30% kozjeg mleka, zatim pile u limunovom soku i zečji gulaš. Pravi delikates je “riganada” svež hleb premazan maslinovim uljem, natopljen sosom od paradajza, posut origanom, sa malo fete. I naravno zaliven čuvenim belim vinom, posle čega se i slatkiši od sirovog i ušećerenog badema još lepše tope u ustima.

Argostoli

Sedište grčke pravoslavne crkve, u kojoj ćete uživati u šetnji pešačkom promenadom pored mora, ali i venecijanskim trgovima, muzejima, pozorištima, crkvicama i vilama skrivenim iza živopisnih vrtova.

Skala

Jedno od najposećenijih mesta na Kefaloniji, sa dugom šljunkovitom plažom utonulom u borovu šumicu kojom odjekuje razigrani hor zrikavaca. Kuće u starom selu nekada su bile poređane kao stepenice, pa otud i naziv “skala” (na grčkom znači stepenice). Jedno od glavnih mesta u koje stižu hodočasnici iz cele Grčke, manasir svetog Gerasima, čudotvorca i zaštitnika Kefalonije, najlepši je i najpoznatiji na ostrvu. Još jedan biser zapadne obale manastir Kipurija dobio je ime po brojnim baštama koje su monasi obrađivali ( „kipos” na grčkom plaža) posvećen je uspenju presvete Bogorodice.
skala kefalonija

Liksuri

Drugi po veličini ostrvski grad. Kao u Boki kotorskoj, put od Liksurija do najvećeg ostrvskog grada, Argostolija, skraćuje se polučasovnom vožnjom trajektom. Odatle se brzo stiže do čuvene uvale Mirtos, zaštitnog znaka Kefalonije, jedne od pet najlepših plaža na Mediteranu.

Asos

Malo poluostrvo smešteno u blizini Mirtosa sa svega nekoliko stotina stanovnika, uzanih uličica, raznobojnih kućica utonulih u ružičaste i crvene bugenvilije, Asos je kao stvoren za odmor. Glavni skver nosi ime “Pariz” u znak zahvalnosti Francuzima koji su posle razornog zemljotresa obnovili ostrvo.

Fiskardo

Najzeleniji grad i najveća marina na Kefaloniji. Za ljubitelje plaža sa sitnim sivim peskom i dugačkim plićakom, ka jugu ređaju se jedna za drugom, plaže Makris Gialos, Ai Helis, Megali Petra, Trapezaki i dr. Plaža Ksi neobičnog imena, sa peskom crvene boje, urasla je u stene od gline čije deliće možete odlomiti i mazati se njima. Ta glina lekovito deluje na kožu i ublažava reumatske probleme, pogotovo u kombinaciji sa morskom vodom.

Čudo prirode Melisani – jezero kao jedno od geografskih čuda Kefalonije. Kod mesta Katavotres uliva se morska voda koja nastaje u pukotinama priobalnog dela. Voda otiče podzemnim kanalima i izbija u malom jezeru u pećini melisani na drugom kraju ostrva. To je otkriveno kada su naučnici u Katavotres sipali odgovarajuću crvenu tečnost koja se pojavila tek posle 14 dana u Melisaniju. Jezero je, prema predanju, dobilo ime po nimfi Melisani, koja se u njemu udavila zbog neuzvraćene ljubavi prema bogu Panu.

Pećina Drogarati

Turistima se naravno preporučuje i izlet do pećine Drogarati , koja je ime dobila po legendi zmaja koji je živeo u njoj. Veoma je akustična, tako da se ponekad u njoj održavaju koncerti ozbiljne muzike. Ukrašena je stalaktitima i stalagmitima koji narastu 1cm za oko 100 godina.
Drogarati_1_stitch_0

Itaka

Ne treba propustiti ni izlet brodom do susednog ostrva Itake – širom sveta poznatog po Homerovim epovima “Ilijadi” i “Odiseji”. Ljubitelji pešaćenja uživaće u šetnjama kroz Nacionalni park “Enos”.
Itaka

Zbog prelepih obalskih i unutrašnjih delova ostrva koji odišu mirom, Kefalonija može biti raj za savremene Robinzone, ali i mesto uzbudljivog provoda.