Sve o Kefaloniji + plaže

(87)

Kefalonija je najveće ostrvo u jonskom moru. Ono što ga čini atraktivnijim od ostalih je svakako autentičnost koja nije ugrožena iako se broj turista povećava iz godine u godinu. Sa severne strane je ostrvo Lefkada, sa istočne ostrvo Itaka i zapadni deo Peloponeza (grad Patra), dok je sa južne strane Zakintos. Najveći grad je Argostoli, dok su ostali manji gradovi Lixuri, Scala, Poros, Sami, Fiskardo.
Do Kefalonije možete doći na više načina. Osim avionskim prevozom (čarter letovi iz Beograda do aerodroma u Argostoliju), kolima je takođe vrlo jednostavno i dostupno stići do ovog prelepog ostrva. Naime, postoji opcija da se iz mesta Nidri, sa Lefkade dođe trajektom do grada Fiskardo koji je pozicioniran na krajnjem severu Kefalonije. Takođe iz mesta Vasiliki sa Lefkade, takođe opcija do Fiskarda. Cena za auto iznosi cca 30€ po pravcu, a po osobi oko 10€ po pravcu.
Pored opcije sa Lefkadem, postoji i opcija sa Peloponeza, tačnije iz luke Kinini (zapadni Peloponez).
Iz Kilinija trajejkt vas vozi do mesta Poros koje se nalazi na istočnoj obali Kefalonije.


Od Beograda je Kefalonija udaljena 1042 km (oko 12 sati vožnje) dok od grko-makedonske granice (Đevđelija) ima 590km.
Što se stanovništva tiče, na ostrvu je do početka 20. Veka bilo oko 10.000 stanovnika. taj broj se vremenom drastično povećavao tako da danas na ovom predivnom ostrvu živi oko 40.000 stanovnika.
Zaštitnik ostrva je Sveti Gerasim Kefalonijski. Rođen je početkom 16. Veka. U ranoj mladosti Gerasim iz Trikale odlazi na Svetu Goru gde izučava Svete knjige. MNogo vremena je proveo u Palestini i Jerusalimu. Nakon svih putovanja, trajno nastanjuje Kefaloniju. Molio se i isceljivao bolesnike. Bio je veoma uvažavan i cenjen. Koliko je važan za Kefaloniju govori i činjenica da se danas mnogo stanovnika Kefalonije uprovo po njemu zove Gerasim.

Kefalonija je još jedno srpsko prijateljsko ostrvo. Godine 2019. je jedna ulica u Lixuriju, gradu na Kefaloniji dobila ime Voždovac, kao simbol prijateljstva između opština Lixuri i Voždovac.
Još jedna ulica u glavnom gradu Argostoliju je dobila ime Šabačka, takođe u znak prijateljstva između ove dve opštine.

Kefalonijom su vladali Rimljani, Normani, Turci, Venecijanci, Francuzi i Britanci. Svako od ovih naroda je ostavio svoj uticaj na arhitekturu i kulturu ostrva. Nažalost, mnogo zaostavštine je potpuno uništeno u zemljotresu 1953. To leto, 113 potresa je potpuno uništilo ostrvo. Mnogo stanovnika je igubilo živote, a glavni grad je bio potpuno sravnjen sa zemljom.

Od svih loših stvari zemljotres je ipak otkrio i jednu od najvećih atrakcija u Grčkoj. U pitanju je jedinstveno jezero Melisani.