LEFKADA PLAŽE

be free bikini


Egremni plaža

Sinonim za rajsko letovanje u Grčkoj – na zapadnoj obali Lefkade, udaljena oko 30 kilometara od istoimenog grad. Ne samo da važi za najlepšu na teritoriji Grčke, već se često svrstava u red najlepših na celom svetu. Do plaže se stiže strmim stepenicama, kojih je, ako je verovati pojedinim izvorima, ukupno 350, a na njoj se nalaze sitan, nestvarno beli pesak i kamenčići, a prilično je dugačka. Tu je i grčka taverna, koja je među turistima poznata po odlično pruženim uslugama, a moguće je iznajmiti i ležaljke i suncobrane. U okviru taverne se nalazi parking koji se naplaćuje, s tim što je moguće i da parkirate automobil na obližnjem javnom parkingu, koji je besplatan.

Najvažnija informacija vezana za boravak na Egremni plaži jeste da se ponekad javljaju talasi, koji znaju da budu vrlo visoki, pa iako je preporuka da se tada ne ulazi u vodu, svakako je dovoljno da posetite ovu plažu i uživate u samom pogledu na tirkizno plavo more. Iako je u zemljotresu koji je pogodio ovo ostrvo 2015. godine, simbol Lefkade i cele Grčke, Egremni plaža bila prilično oštećena, posete plaži brodićima su ponovo uvedene.

Plaža EgremniPlaža EgremniPlaža EgremniPlaža EgremniPlaža Egremni

Porto Katsiki plaža

Do plaže Porto Katziki možete stići i brodićem, koja po mišljenju mnogih turista važi za najlepšu na celoj Lefkadi. Od glavnog grada ostrva je udaljena oko 40 kilometara, a da biste stigli do nje treba da se spustite niz 50 stepenika. Parking i restoran se nalaze na ivici plaže, a u restoranu se nalazi bazen, koji gosti restorana mogu besplatno da koriste. I na ovoj plaži je moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane. U okviru parkinga se nalaze montažni kiosci u kojima možete kupiti osveženje i grickalice, kao i nekoliko kafića. Posebno je zanimljivo poluostrvo koje se nalazi u blizini parkinga, gde se ne savetuje da se stacionirate, jer se ponekad dogodi da dođe do sitnog odrona.

Pefkoulia plaža

Ova plaža smeštena je u blizini grada Agios Nikitae i jedna od većih plaža na Lefkadi. Od glavnog grada ovog ostrva je udaljena tek oko 10 kilometara. Prekrivena je sitnim, belim peskom koji podseća na karipski, a poznato je da se u jeku letnje sezone i pored njene velike površine, teško može pronaći slobodno mesto.

Agios Nikitas plaža

Kada se od grada Lefkade krene u pravcu zapada, na nešto više od 10 kilometara udaljenosti ćete naići na malo mesto, Agios Nikitas, koje krasi omalena plaža istoimenog naziva. Prekrivena je finim, sitnim kamenjem, a na njoj se nalazi nekoliko kafića i taverni. Na svega nekoliko kilometara udaljenosti se nalazi još jedna čuvena plaža na ovom delu Lefkade, plaža Mylos. Ulaz u vodu na plaži Agios Nikitas je odličan i za mališane i za neplivače, a na njenom rubu postoji i nekoliko velikih stena koje zalaze u more.

Kathisma plaža

Smeštena je na zapadnom delu ostrva, a nalazi se na oko 15 kilometara udaljenosti od grada Lefkade, u neposrednoj blizini mesta Agios Nikitas. Kathisma je lprekrivena sitnim šljunkom, peskom i kamenčićima, a ulaz u vodu je postepen. Na ovoj dugačkoj plaži su rapoređeni i tuševi i kabine za presvlačenje, dok se u njenom centralnom delu nalazi taverna, u okviru koje je bazen, čije korišćenje se ne naplaćuje za goste restorana.

Kavalikefta (Kalamitsi) i Megali Petra plaže

Kada se iz pravca mesta Agios Nikitas krene prema jugu i mestu Vasiliki, nailazi se na dve plaže, jedna do druge: Kavalikefta ili Kalamitsi i Megali Petra. Boravak na ovim plažama je idealan za avanturiste, jer na njima ne postoji ništa osim stena. Zapravo, na plaži Megali Petra su stene, koje je neophodno da pređete iz pravca plaže Kalamitsi kako biste stigli do mora. Ali ćete, sasvim sigurno biti oduševljeni prizorom kada tamo stignete. Na plažama, a ni u njihovoj neposrednoj blizini nema ugostiteljskih objekata, pa je preporuka da ponesete sa sobom sve što vam je potrebno.

Avali plaža

Nalazi se 4 km od mesta Kalamitsi. Za plažu Avali postoji pristup prilično strmim, uskim i krivudavim asfaltnim putem, definitivno je vredna posete. Na plaži postoji eco bar & taverna sa odličnom hranom i uz zvuke lepe muzike. Plaža je veoma lepa, dobro održavana, sa mirnom atmosferom, peščana i sa nezaboravnim zalascima sunca.

Gialos plaža (Agios Joanis)

Plaža Gialos je odličan izbor za sve one turiste koji su željni mira i odmora u pravom smislu te reči, a od glavnog grada je udaljena nešto više od 30 kilometara. Bliže vodi je prekrivena sitnim peskom, a u ostalom delu su sitni kamenčići. Na njoj postoji deo gde je moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane, a možete iskoristiti i svoje rekvizite, jer je veći deo plaže neorganizovan. Parking je moguće koristit, čija upotreba se ne naplaćuje, a moguće je iznajmiti i pedaline tokom sezone. Na putu do plaže Gialos postoje brojne serpentine, pa se savetuje dodatni oprez prilikom vožnje.

Athani plaža

Na zapadnom delu ostrva je smeštena plaža Athani, koja je poznata po neverovatnoj lepoti mora, ali i po tome što se do nje stiže prilično teško. Boravkom na ovoj divljoj, neorganizovanoj plaži sigurno ćete imati utisak da ste posetili jednu od najlepših karipskih plaža. Nadomak plaže Athani je istoimeno grčko seoce, u kome možete prezalogajiti nešto, a svakako je preporuka da sa sobom ponesete i nešto za jelo i piće, budući da na ovoj plaži nema nikakvih ugostiteljskih objekata ni prodavnica.

Milos plaža

Kada iz mesta Agios Nikitas krenete da pešačite prema ovoj plaži, Milos beach ćete ugledati nakon oko 20 minuta hoda. Ova divlja plaža će vas oduševiti svojom lepotom, koja umnogome podseća na plažu iz filma “Plava laguna”.
Ukoliko niste raspoloženi za šetnju, do Milos plaže ćete stići i nekim od brodića iz mesta Agios Nikitasa. Prekrivena je uglavnom finim, sitnim peskom, a mestimično i šljunkom i sitnijim kamenjem. Ne zaboravite da ponesete sve što vam je potrebno, jer na ovoj plaži i u njenoj blizini ne postoje nikakvi objekti.

Agiofyli plaža

Najbolji način da stignete do plaže Agiofyli jeste brodićem koji polazi sa susedne Vassiliki plaže. Brodić kreće na svakih 30 do 90 minuta (u zavisnosti od doba godine). Postoji i drugi put, koji nije ni malo jednostavan, a podrazumeva da treba da pešačite do nje, što definitivno nije preporuka. Plažu Agiofylli najčešće posećuju ljubitelji ronjenja, ali i turisti željni da se osame.

Poros (Mikros Gialos) plaža

Plaža Poros, još jedna u nizu plaža za koje se često može čuti da je među najlepšima na Lefkadi je, odnosno Mikros Gialos, koja se nalazi na oko 25 kilometara udaljenosti od glavnog grada ostrva prema jugu. Odlično je organizovana, a na njoj se nalazi i nekoliko ugostiteljskih objekata, te postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, ali ne postoje tuševi. Neki od ugostiteljskih objekata na plaži Poros imaju i bežični internet koji je besplatan za njihove goste, a na prilazu plaži se nalazi i parking, koji se ne plaća. Ipak, u jeku sezone, površina parkinga često nije dovoljna da primi sve posetioce, pa je preporuka da ovde dođete što ranije, kako biste zauzeli najbolje mesto.

Agios Ioannis plaža

Idealna za sve ljubitelje surfinga i različitih sportova na vodi. Od glavnog grada je udaljena nešto manje od 5 kilometara, kada se krene ka severu, a prilično je duga i posuta sitnim, finim peskom. Poznata je po ostacima starih vetrenjača koji se nalaze u njenoj blizini, a jedna od njih je preuređena i u tavernu, mada u blizini postoje i drugi ugostiteljski objekti.

Sledeće plaže ne spadaju u Top 10, svakako zaslužuju da se posete naročito ukoliko se nađete u njihovoj neposrednoj blizini

Lygia plaža

Mala peščana plaža, koja nije organizovana Lygia se nalazi na oko 5 kilometara udaljenosti od glavnog grada ostrva kada se ide u pravcu istoka, a nalazi se u neposrednoj blizini istoimenog mesta. Mesto po kome i nosi naziv je jedno od najznačajnijih na ostrvu kada je ribarenje u pitanju. Prekrivena je nešto krupnijim kamenjem. U njemu se, osim nekoliko taverni i kafića, nalazi i tvrđava koja je posvećena Svetom Đorđu.

Amouso plaža

Na oko 4 kilometara udaljenosti od mesta Vasiliki se nalazi omalena, ali odlično uređena plaža Amouso. Uzevši u obzir da je reč o manjoj plaži, budite spremni na gužvu koja je primetna na njoj u toku sezone. Idealan je izbor za porodice sa decom, najpre zbog ulaza u vodu i činjenice da je prekrivena sitnim šljunkom. Na njoj postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, a na samom prilazu plaži se nalazi i parking, kao i taverna.

Vassiliki plaža

Plaža Vassiliki koja se nalazi na oko 40 kilometara udaljenosti od grada Lefkade, kada se krene prema jugu, je izuzetno zanimljiva svim onim turistima koji su ljubitelji surfinga i ostalih aktivnosti u vodi. Na ovoj dugačkoj, lepo uređenoj plaži, na kojoj se nalaze brojne taverne i kafići, i tokom sezone duva vetar, tako da se ona često pominje kao raj za ljubitelje jedrenja na dasci. Ova plaža se preporučuje porodicama sa manjom decom i to najpre zbog odličnog ulaza u vodu, jer je plićak ovde prilično dugačak, tako da će vaši mališani sigurno uživati.  U neposrednoj blizini plaže Vassiliki se nalaze brojni smeštajni objekti, ali i prodavnice i kafići. Tokom sezone, odavde kreću brodići do ostrva Itaka i Kefalonija, ali i oni koji vas voze do plaže Agiofylli.

Nidri plaža

Plaža je dobro organizovana, prekrivena sitnim kamenjem, ali boja mora definitivno nije kao na onim plažama koje su smeštene na zapadnom delu ostrva Lefkada. Mesto Nidri je jedno od najpoznatijih na Lefkadi, jer poseduje bogate smeštajne kapacitete, a nalazi se istočno od grada Lefkade, na nešto više od 15 kilometara udaljenosti. U njenoj blizini se nalazi taverna i igralište, pa se zato i preporučuje za porodice sa mališanima.

Dessimi plaža

U blizini mesta Nidri, na južnom delu poluostrva nalazi se još jedna omalena, divlja plaža. Plaža Dessimi je omiljena među turistima, jer na njoj postoji dosta drveća koje daje prirodan hlad. Na plaži nema tuševa, ali se u njenoj blizini nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata, kao i jedan od najvećih kampova na Lefkadi. Odlična je za mališane i neplivače, jer je postepen ulaz u vodu, a posuta je sitnim šljunkom. Moguće je da iznajmite i čamac na njoj, te da posetite neke od lepo ušuškanih uvala koje se nalaze u njenoj blizini.

Pasa plaža

Kod mesta Perigiali nalazi se plaža Pasa plaža, uz magistralni put pre ulaza u mesto Keramidaki. I ova plaža ima šljunkovitu podlogu, čisto more, toplu vodu i prirodni hlad na pojedinim mestima. Dno je kamenito, a ulazak u vodu je umereno strm.
Posetite je ako ste smešteni u Nidriju i imate malu decu ili ste kondiciono nepripremljeni da obilazite ostale lepe plaže na zapadu ostrva, a ne želite da sve dane odmora provedete na gradskoj plaži Nidrija.

Ammoglossa plaža

Plaža Ammoglossa nalazi se na samom prilazu glavnom gradu ostrva Lefkada. Krasi je pesak zlatno žute boje, a ulaz u vodu je naročito plitak, budući da je reč praktično o peščanom sprudu koji zalazi u more. Poznata je i po svom zanimljivom obliku, odakle i potiče njen naziv, koji bi se slobodno mogao prevesti kao peščani jezik. Na njoj nema nikakvih sadržaja, a sama činjenica da je najbliža glavnom gradu je čini naročito atraktivnom.

Afteli plaža (Evgiros)

Plaža Afteli se nalazi nedaleko od mesta Evgiros (10 km od Vasilikija ka Nidriju) i nudi mir i tišinu. Put do nje je asfaltiran, na nekim delovima uzak, ali prohodan. Nalazi se u zalivu okružena zelenim brdima. Na Afteli plaži postoji jedna taverna i ova plaža nije uređena. Mala je i šljunkovita i ne posećuje je veliki broj turista.