LETNJIKOVAC BOGOVA SA OLIMPA

nature30

PILION

Pilion (rajsko poluostrvo) – planina koja najsažetije govori o lepoti  grčkog poluostrva kome je podarila ime. Proteže se duž poluostrva koje se u obliku udice naslanja na Egejsko more, na jugoistoku Tesalije, u centralnoj Grčkoj.
Nadvijen iznad grada Volosa, Pilion spaja istoriju i legendu, daljinu i mir, prošlost i sadašnjost, ostavljajući na posetioce utisak rajskog poluostrva. Stvoren za one koji su skloni istraživanju grčke mitologije, kulture i istorije, zaljubljenike prirodnih lepota, ljubitelje dobrog zalogaja, kao i one željne jednostavnog uživanja u moru i suncu.

Plaža ima za svačiji ukus, od onih na kojima se dani provode ispod suncobrana, na ležaljkama koje se ne iznajmljuju, preko prelepih peščanih lepotica uokvirenih tirkiznim morem, do divljih šljunkovitih, gde se čovek prepušta slobodnom spoju sa prirodom.

KALA NERA

Kala Nera (prvi kontakt sa Pilionom) najpopularnije  letovalište. Čar Kala Nere i Piliona upravo čini “antiturizam”,осеćaj kao da ste došli u posetu dragim prijateljima ili rođacima u malo ribarsko mesto. Platani i eukaliptusi na plaži Kala Nere pravi su ukras.

Širom Piliona utisnuti su tragovi vekova u ostacima starih gradova i srednjovekovnih zamkova i starih hrišćanskih spomenika. Pilion ili kako ga često nazivaju ”domovina manastira”  zahvaljujući građevinama koje su gradili monasi, uglavnom u planinskim, dobro skrivenim delovima poluostrva, u vreme okupacije. Sela na Pilionu pretvorila su se, tako, u žive muzeje narodnog stvaralaštva i arhitekture. Istočna strana poluostrva teže je pristupačna, sa bujnom vegetacijom i „divljim plažama”. Zapadna je “mirnija” sa lepim plažama.

HANJA

Mesto Hanja (predivni letnji vidikovac) na 1.200 metara nadmorske visine, na razmeđu između istočne i zapadne strane ostrva, koja se zimi preobražava u skijašku prestonicu mondenske Grčke.

Portarija – najvažniji komercijalni centar od svih sela na Pilionu. Početkom 20. veka njen hotel „Teoksenija” smatrao se najluksuznijim na Balkanu.

AGIOS JOANIS

Agios Joanis kosmopolitski rizort na istočnoj strani. Ovo je tačka Piliona u kojoj pulsira noćni život. Čar ovom mestu daju predivne plaže Plaka i Papa-Nero.

Cagarada (kraljevsko selo) mesto za sva godišnja doba. Idealno mesto za odmor od vrućina ispod 1.000 godina starog platana, zaštitrnog znaka mesta. Kameni most Cagarade izgrađen 1787. godine preko bujne vode, predvorje je najlepše plaže na Pilionu Milopotamos.

Miljes (grčki Orašac), kulturno-istorijski centar Piliona, mestašce zavodljivo lepih kamenih kućica, važno je istorijsko odredište. Grci, narod ponosan na svoju istoriju, govori o osnivačima nacionalne biblioteke u kojoj su uprkos turskoj okupaciji uspeli da se sačuvaju vredni originali knjiga i manuskripte. Upravo u ovoj biblioteci koju je 1821. godine stvorio Antimos Gacis  kao “lek za dušu” sunarodnika, kovao se plan za pobunu protiv Turaka.

Pamegisti istorijska crkva u centralnom delu Miljesa otkriva bisere vizantijskih fresaka. Ova crkva izgrađena je kao biser akustike, jedinstvenog načina stvaranja, pod – izgrađen na sistemu podzemnih bunara povezanih kanalima. Srpska duhovna muzika odzvanja u ovom jedinstvenom ambijentu. U malim tavernama na obali uživa se u tradicionalnoj cipuri- alkoholnom piću sa blagim ukusom mente, koje se meša sa plodovima mora i pogledom na mirnu seosku luku. Mitologija – “začin” koji se oseća na svakom koraku.

Afisos, izgražen u obliku amfiteatra, kaže mit, Argonauti su se rashlađivali pre nego što su krenuli na svoje dugo putovanje. Na plaži Koriopi bilo je Apolonovo proročište.

Horto – mestašce koje svakog avgusta privlači Grke na jedinstvenu kulturnu manifestaciju. Kućice slepljene jedna uz drugu na samoj obali pružaju gostoprimstvo i turistima željnih jedrenja i obližnjih ostrva Skiatos, Skopelos, Alonisos i Evia. Trikeri – mestašce poznato po izvorima, kamenim pećnicama, kućama živopisnih boja, primer je raznolikosti poluostrva.

  • Legenda Piliona Postojbine kentaura

PILION svoje ime duguje antičkom kralju Peleju (otac starogrčkog junaka Ahila) postojbina kentaura Hirona, polukonja-polučoveka. Ovaj mudri i obrazovani kentaur ževeo je, prema legendi, na obroncima Piliona, gde je podučavao umetnosti i nauci mnoge junake toga doba. Mit kaže da se u Hironovoj pećini slavila Pelejeva svadba sa boginjom mora Tetidom. I na tom slavlju između boginje Here, Atine i Afrodite izbio je, prema legendi, sukob oko zlatne jabuke, koji je doveo do Trojanskog rata.     

Mit, tradicija, prošlost i budušnost žive mirno i skladno jedni kraj drugih na Pilionu.