Amuljani apartmani 2020

Amuljani apartmani 2020

Things to do - general

Alikes

Alikes je jedna od najpopularnijih ali ujedno i najveća plaža na ostrvu. Nalazi se nedaleko od mesta Amuljani koje je ujedno i jedino naseljeno mesto na ostrvu. Okrenuta je ka Sitoniji i do nje se može stici ili čamcem ili kolima. Za one koji vole šetnju, do plaže Alikes može se stici i popularnim prečicama koje do nje vode iz skoro svakog dela ostrva.

Plaža je uređena i dugačka, a na njoj možete odabrati svoje mesto pod suncobranima nekih od  barova i taverni koji se na njoj nalaze, a koje možete koristiti uz konzumaciju pića potpuno besplatno. Barovi i taverne pored pića imaju i veliku ponudu specijaliteta grčke huhinje. Na početku severnog dela plaže nalazi se bar Savana, a zatim i kamp Alikes. U produžetku plaže nalazi se još nekoliko baova i taverni.

Plažu odlikuje čist, sitan, beli pesak. Voda je kristalno čista, smaragdna, baš onakva kakva i odlikuje Egejsko more. Ulazak u vodu je postepen, pa na ovoj plaži najčešće možete sresti porodice sa decom koje uživaju u nekim od sportova na vodi.

Plaža Sveti Đorđe

Okrenuta je ka Uranopolisu i predstavlja još jedan biser ostrava Amuljani. Do nje je moguće doći kolima, brodićem iz centra ostrva ili, za one koji vole duge šetnje, pešaka. Na putu do plaže, naićiće te na veliki broj uvala i manjih plaža na kojima možete da se osamite. U toku sezone je na Amuljaniju velika gužva, pa je tako i na ovoj plaži koja je jedna od tri organizovanih pa tako je dobro da znate da imate gde da se izolujete ukoliko želite potpuni odmor, daleko od drugih ljudi i gužve. Oko plaže Sveti Đorđe, odnosno na celom tom potezu ćete naići na veliki broj taverni i restorana.

Karagatzia

Ovo je mala plaža, okružena zelenilom sa obe strane. Prilaz je sa glavnog puta i obeležena je tablom od koje se nizbro pruža put koji vodi direktno do nje. Do plaže je moguće doći i čamcem. Okrenuta je ka poluostrvu Sitonija. Čak i u sezoni na njoj nije velika gužva. Posebno je pogodna za one koji vole dugačke šetnje, jer je do nje potrebno izdvojiti oko sat vremena za dolazak iz mesta Amuljani.

Na plaži se nalazi i taverna koja nudi veliki izbor jela i pića. Ležaljke se ne plaćaju posebno, dovoljno je da samo poručite piće.

Plaža je uređena, čista, sa sitnim, belim peskom. Voda je kristalno čista i prozirna i ulaz u nju je postepen, ali ne previše. Plaža je nosilac Plave zastavice, što znači da se dva puta godišnje proverava čistoća vode od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planirana. Rezultati su istaknuti na informacionoj tabli plaže.

Pansion Anastasia - Amuljani

Pansion Anastasia - Amuljani

Amuljani apartmani 2020
Pansion Anastasia, smešten na ostrvu Amouliani, udaljen je 200 metara od luke i glavnog trga. Nalazi Pročitaj više
Vila Demi - Amuljani

Vila Demi - Amuljani

Amuljani apartmani 2020
Vila je udaljena oko 70m od plaže Kalopigado, oko 100m od najbolje plaže Alikes, a na 1.5km od mesta Pročitaj više
Vila Eleni - Amuljani

Vila Eleni - Amuljani

Amuljani apartmani 2020
Vila se nalazi u centru mesta, udaljena oko 100m od mora. Tip smeštaja: 1/2 studio – u jednoj Pročitaj više
Vila Erotokritos - Amuljani

Vila Erotokritos - Amuljani

Amuljani apartmani 2020
Ukoliko želite da budete bliže Bogovima sa Olimpa onda su studiji Erotokritos Lux pravi izbor za vas Pročitaj više
Vila Filiko I - Amuljani

Vila Filiko I - Amuljani

Amuljani apartmani 2020
Vila se nalazi u centralnom delu ostrva Amuljani, na oko 200m od plaže Galini i od plaže Limanaki Pročitaj više
Vila Filiko II - Amuljani

Vila Filiko II - Amuljani

Amuljani apartmani 2020
Vila se nalazi u centralnom delu ostrva Amuljani, na oko 200m od plaže Galini i od plaže Limanaki Pročitaj više
Vila Filipos - Amuljani

Vila Filipos - Amuljani

Amuljani apartmani 2020
Vila se nalazi u centru ostrva Amuljani i udaljena je oko 100m od mora i oko 300m od luke… Ost Pročitaj više
Vila Garifalja - Amuljani

Vila Garifalja - Amuljani

Amuljani apartmani 2020
Vila Garifalja je udaljena oko 300 m od luke, koja povezuje ostrvo sa lukom Tripiti na Atosu. Smešte Pročitaj više
Vila Gemeli - Amuljani

Vila Gemeli - Amuljani

Amuljani apartmani 2020
Vila Gemeli je udaljena od mora 350m od male plaže Karnagio na kojoj je na kraju sezone 2018. otvore Pročitaj više
Vila Giota (Jota) - Amuljani

Vila Giota (Jota) - Amuljani

Amuljani apartmani 2020
Nalazi se u centralnom delu samog mesta na oko 300 metara od trajekta u blizini hotela Sun Rise. Vil Pročitaj više
Vila Kastalia - Amuljani

Vila Kastalia - Amuljani

Amuljani apartmani 2020
Aparthotel Kastalia se nalazi preko puta vile Nafsika. Kako je isti vlasnik vile Nafsika i hotela Ka Pročitaj više
Vila Limanaki - Amuljani

Vila Limanaki - Amuljani

Amuljani apartmani 2020
Vila Limanaki se nalazi na samoj obali mora, oko 900m od mesta i oko 500m od najpoznatije plaže na o Pročitaj više
Vila Marios - Amuljani

Vila Marios - Amuljani

Amuljani apartmani 2020
Nalazi se u samom centru mesta na 50 metara od trajekta, u glavnoj pešačkoj ulici. Ovo je kuća koja Pročitaj više
Vila Nafsika - Amuljani

Vila Nafsika - Amuljani

Amuljani apartmani 2020
Ostrvo Amuljani Ovo malo ali potpuno specifično ostrvo pripada regiji Halkidiki i jedino je nastelje Pročitaj više

ISTORIJA OSTRVA


Amuljani
je jedino naseljeno ostrvo Halkidkikija koje ima populaciju oko 600 stanovnika. Ovo pre svega malo ostrvo (4.5 kvm) je veoma specifično i nama posebno interesantno. Nalazi se u zalivu Agios Oros (Sveta Gora) i locirano je na oko 130km od Soluna. Najbliža i jedina luka odakle saobraća feribot je luka Tripiti (2 nautičke milje od kopna). Feribotu je dovoljno 15tak minuta da vas sa kopna doveze do luke Amuljani odnosno glavnog (i jedinog) mesta na ostrvu. Trajekti u sezoni saobraćaju veoma često (na svakih 45 minuta/pola sata).

Ceo Amuljani je bio u vlasništvo Svete Gore, tačnije vlasništvo crkve do 1925. godine. Nalazio se u sastavu manastira Vatoped – grčki manastir, drugi po značaju na Svetog Gori koga je osnovao car Konstantin (rođen u Nišu) u 4 veku. Dok je bio u vlasništvu manastrira, njega su monasi naselili kako bi održavali manastirsku zemlju. Sa njima su bili i njihovi pomoćnici koji su se uglavnom bavili ribolovom, uzgojem maslina i stočarstvom. U prvoj polovini 20. veka ovde se naseljavaju izbeglice iz Male Azije. Njima biva poveren ovaj posed, a izbeglice su dolazile sa ostrva u Mramornom moru tako da su se lako prilagodili životu na ostrvu Amuljani. Naravno, sa sobom su poneli svoju kulturu, običaje, a kako su se ribolovom bavili i na ostrvima na kojima su živeli, ta tradicija se nastavila i na Amuljaniju.

Amuljani

Ovo malo ali potpuno specifično ostrvo pripada regiji Halkidiki i jedino je nasteljeno ostrvo u ovoj regiji. Nalazi se između poluostrva Sitonija i Atos, ali je bliže Atosu. Veliko svega 4.5 km² sa 350 stalno naseljenih stanovnika i 16km asfaltiranog puta. Od obale ga u najužem delu deli 2km, i to od luke Tripiti iz koje jedino polaze feriboti koji prevoze do luke istoimenog naselja Amuljani. Od Beograda do Tripitija (luke iz koje polazi trajekt za Amuljani) ima 760km ukoliko koristite put preko Makedonije i granični prelaz Đevđelija, i ukoliko idete autoputem koji vodi do regije Sveti Đorđe odakle se od Stavrosa nastavlja južno preko Jerisosa. Od Tripitija vožnja trajektom traje oko 15tak minuta.
Na ostrvu će vas sačekati ljubazni lokalci, ali će biti i prilične gužve ukoliko ga posećujete u sezoni jer se neretko dešava da u istom trenutku ovde boravi i do 3000 turista. Kada smo pomenuli specifičnost na početku teksta to se pre svega odnosilo na potpunu zavistost ostrva od kopna, tako da sve što se desi na ostrvu zahteva određeno vreme da bi se rešilo. Ono što će zadiviti svakog turistu koji želi potpuni odmor i relaksaciju su plaže i predivno more bez standarnih gužvi koje su na Halkidikiju svima dosadile. More je čistije i lepše nego na nekim mnogo popularnijim destinacijama širom Grčke. Izbor plaža se svodi na 10tak, ali sasvim dovoljno za kvalitetan odmor kako sa porodicom i malom decom tako i uživanju sa dragom osobom.

Plaže su široke i peščane. Beach barovi su na plažama Karagatsi, Megali Ammos, Agios Giorgios i napopularnijoj plaži na ostrvu – Alikes. Ležaljke i suncobrani se koriste uz konzumaciju pića. Kvalitetno letovanje u Grčkoj je ovde potpuno zagarantovano. U gradiću postoji sve ono što vam je neophodno: prodavnice, motocikli i kvadovi za iznajmljivanje, benzinska pumpa, bankomat kod hotela Sunrise, oprema za ribolov… Restorani u gradiću su smešteni uz samu luku. Nude najkvalitetnije pripremljene riblje specijalitete ali i sve drugo iz ponude raznovrsne grčke kuhinje.
Na ostrvu nema policijske stanice kao ni banke (prva banka je u Jerisosu). Velikih marketa nema, tako da svima za veće snabdevanje preporučujemo Lidl koji je u mestu Jerisos (Ierisos) kroz koji se prolazi na putu do Tripitija (luke iz koje ide trajekt na Amuljani).

Sa Amuljanija možete napraviti i par izleta: kupanje na pustim ostvrima Drenia (Magareća ostrva), Uranopolis i krstarenje oko Svete Gore.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.