Amuljani - apartmani 2018

Amuljani - apartmani 2018

Things to do - general
Vila Demi - Amuljani

Vila Demi - Amuljani

Amuljani - apartmani 2018
Vila je udaljena oko 70m od plaže Kalopigado, oko 100m od najbolje plaže Alikes, a na 1.5km od mesta Pročitaj više
Vila Filiko I - Amuljani

Vila Filiko I - Amuljani

Amuljani - apartmani 2018
Vila se nalazi u centralnom delu ostrva Amuljani, na oko 200m od plaže Galini i od plaže Limanaki Pročitaj više
Vila Filiko II - Amuljani

Vila Filiko II - Amuljani

Amuljani - apartmani 2018
Vila se nalazi u centralnom delu ostrva Amuljani, na oko 200m od plaže Galini i od plaže Limanaki Pročitaj više
Vila Filipos - Amuljani

Vila Filipos - Amuljani

Amuljani - apartmani 2018
Vila se nalazi u centru ostrva Amuljani i udaljena je oko 100m od mora i oko 300m od luke… Ost Pročitaj više
Vila Limanaki - Amuljani

Vila Limanaki - Amuljani

Amuljani - apartmani 2018
Vila Limanaki se nalazi na samoj obali mora, oko 900m od mesta i oko 500m od najpoznatije plaže na o Pročitaj više

ISTORIJA OSTRVA


Amuljani
je jedino naseljeno ostrvo Halkidkikija koje ima populaciju oko 600 stanovnika. Ovo pre svega malo ostrvo (4.5 kvm) je veoma specifično i nama posebno interesantno. Nalazi se u zalivu Agios Oros (Sveta Gora) i locirano je na oko 130km od Soluna. Najbliža i jedina luka odakle saobraća feribot je luka Tripiti (2 nautičke milje od kopna). Feribotu je dovoljno 15tak minuta da vas sa kopna doveze do luke Amuljani odnosno glavnog (i jedinog) mesta na ostrvu. Trajekti u sezoni saobraćaju veoma često (na svakih 45 minuta/pola sata).

Ceo Amuljani je bio u vlasništvo Svete Gore, tačnije vlasništvo crkve do 1925. godine. Nalazio se u sastavu manastira Vatoped – grčki manastir, drugi po značaju na Svetog Gori koga je osnovao car Konstantin (rođen u Nišu) u 4 veku. Dok je bio u vlasništvu manastrira, njega su monasi naselili kako bi održavali manastirsku zemlju. Sa njima su bili i njihovi pomoćnici koji su se uglavnom bavili ribolovom, uzgojem maslina i stočarstvom. U prvoj polovini 20. veka ovde se naseljavaju izbeglice iz Male Azije. Njima biva poveren ovaj posed, a izbeglice su dolazile sa ostrva u Mramornom moru tako da su se lako prilagodili životu na ostrvu Amuljani. Naravno, sa sobom su poneli svoju kulturu, običaje, a kako su se ribolovom bavili i na ostrvima na kojima su živeli, ta tradicija se nastavila i na Amuljaniju.

Amuljani

Ovo malo ali potpuno specifično ostrvo pripada regiji Halkidiki i jedino je nasteljeno ostrvo u ovoj regiji. Nalazi se između poluostrva Sitonija i Atos, ali je bliže Atosu. Veliko svega 4.5 km² sa 350 stalno naseljenih stanovnika i 16km asfaltiranog puta. Od obale ga u najužem delu deli 2km, i to od luke Tripiti iz koje jedino polaze feriboti koji prevoze do luke istoimenog naselja Amuljani. Od Beograda do Tripitija (luke iz koje polazi trajekt za Amuljani) ima 760km ukoliko koristite put preko Makedonije i granični prelaz Đevđelija, i ukoliko idete autoputem koji vodi do regije Sveti Đorđe odakle se od Stavrosa nastavlja južno preko Jerisosa. Od Tripitija vožnja trajektom traje oko 15tak minuta.
Na ostrvu će vas sačekati ljubazni lokalci, ali će biti i prilične gužve ukoliko ga posećujete u sezoni jer se neretko dešava da u istom trenutku ovde boravi i do 3000 turista. Kada smo pomenuli specifičnost na početku teksta to se pre svega odnosilo na potpunu zavistost ostrva od kopna, tako da sve što se desi na ostrvu zahteva određeno vreme da bi se rešilo. Ono što će zadiviti svakog turistu koji želi potpuni odmor i relaksaciju su plaže i predivno more bez standarnih gužvi koje su na Halkidikiju svima dosadile. More je čistije i lepše nego na nekim mnogo popularnijim destinacijama širom Grčke. Izbor plaža se svodi na 10tak, ali sasvim dovoljno za kvalitetan odmor kako sa porodicom i malom decom tako i uživanju sa dragom osobom.

Plaže su široke i peščane. Beach barovi su na plažama Karagatsi, Megali Ammos, Agios Giorgios i napopularnijoj plaži na ostrvu – Alikes. Ležaljke i suncobrani se koriste uz konzumaciju pića. Kvalitetno letovanje u Grčkoj je ovde potpuno zagarantovano. U gradiću postoji sve ono što vam je neophodno: prodavnice, motocikli i kvadovi za iznajmljivanje, benzinska pumpa, bankomat kod hotela Sunrise, oprema za ribolov… Restorani u gradiću su smešteni uz samu luku. Nude najkvalitetnije pripremljene riblje specijalitete ali i sve drugo iz ponude raznovrsne grčke kuhinje.
Na ostrvu nema policijske stanice kao ni banke (prva banka je u Jerisosu). Velikih marketa nema, tako da svima za veće snabdevanje preporučujemo Lidl koji je u mestu Jerisos (Ierisos) kroz koji se prolazi na putu do Tripitija (luke iz koje ide trajekt na Amuljani).

Sa Amuljanija možete napraviti i par izleta: kupanje na pustim ostvrima Drenia (Magareća ostrva), Uranopolis i krstarenje oko Svete Gore.