PARGA PLAŽE

parga-parga_58d18362898e1


Parga – mala Italija jedno je od najlepših letovališta na zapadnoj obali Grčke.  Kada budete prvi put kročili u Pargu, bićete oduševljeni atmosferom,  gostoljubivošću, arhitekturom i predivnim pejzažima koji vas okružuju sa svih strana. Poželećete da se popnete na staru tvrđavu, prošetate uz luku, ili da obiđete predivno ostrvo Panagia, na koji Parga gleda.
Pored svih predivnih pejzaža, itekako ćete se oduševiti bojom mora, čistoćom i predivnim plažama koje krase Pargu i njeno okruženje.

Plaža Krioneri – Takozvana „Gradska plaža“ je jedina plaža u samom mestu, koja je manja ali veoma lepa i organizovana. Na plaži su suncobrani i ležaljke koje se u kompletu iznajmljuju za oko 8€. Parga je veoma posećena destinacija pa tako očekujte gužvu na ovoj plaži u kom god periodu letovali. Plaža je pretežno šljunkovita kako na obali, tako i u vodi. Voda nije hladna (iako je Jonsko more za par stepeni  hladnije od Egejskog), tako da ćete na ovoj plaži moći potpuno da uživate.  Plaža gleda na ostrvce Panagia  i crkvu koja je posvećena Presvetoj Bogorodici.
Mnogi praktikuju da otplivaju do ostvceta, ali postoji i iznajmljivanje pedoline (oko 5€) i predlažemo svima da iskoriste priliku da uživaju u predivnom pogledu na Pargu sa ostrva Panagia. Plaža se nalazi ispod šetališta i veoma je lako dostupna.

Plaža Piso Krioneri – Brdo Agios Atanasios deli plažu Krioneri i Piso Krioneri, manju plažu (Piso – malo).  Svega par minuta hoda je potrebno da se od plaže Krioneri dođe do plaže Piso Krioneri, male šljunkovite plaže koja je veoma atraktivna. Ovde se nalazi beach bar Golfo, tako da možete da iznajmite suncobrane i ležaljke, kao i da se osvežite po vrelom letnjem danu. Takodje postoji deo i sa prirodnom hladovinom.
Na ovoj plaži ima manje gužve nego na plaži Krioneri. Voda je veoma bistra, i tirkizno plava, ali je voda prilično duboka, svega par metara po ulasku, pa tako da nije preporuka za porodice sa malom decom. Svima preporučujemo da na brdu Agios Atanasios uživaju u predivnom pejzažu i pogledu na plažu Piso Krioneri u baru Atrium. Na plaži se nalazi i mini market kao i restoran. Lako je dostupna, ali do nje vodi manji i neupadljiv put.

Plaža Agios Sostis je na putu za plažu Sarakiniko, od Parge udaljena oko 8km severno. Plaža je mala i izolovana. Preporučujemo je svima koji žele svoj mir i intimnu atmosferu bez velikog broja turista. Nije tipična, neorganizovana je pa ćete tako morati da se unapred pripremite sa svim neophodnim stvarima za prijatan celodnevni boravak na njoj. Ovo je još jedna šljunkovita plaža koja je pogodna za dobre plivače i one koji uživaju u snorklingu. Za sve one koji idu sa malom decom, dobro je napomennuti da je voda prilično duboka prilikom samog ulaska. Boja mora je tirkizno plava-zelena i prozirna. Od glavnog puta udaljena je oko 3.5km zemljanog i užeg puta ali pogodnog za automobile.

Plaža Lichnos  je udaljena  4km južno od Parge. Nalazi se u istoimenom mestu Lichnos. Plaža je prekrivena peskom i šljunkom. Levi deo plaže je većinom prekriven šljunkom, dok desni ima više peska. Na plaži se nalazi beach bar sa ležaljkama i suncobranima koje možete da iznajmite ili da ih koristite uz piće beach bara. Komplet 2 ležaljke i suncobran je oko 6€ u beach barovima, dok je u restoranu Korali set oko 30€. Naravno, postoje i delovi plaže koji su slobodni za sve one koji ne žele da rentiraju ležaljke. Pored ležaljki, suncobrana, beach barova i taverni, na ovoj plaži ima i tuševa, mreže za odbojku na pesku, toaleta. Takođe je i mini market na plaži.Do nje je lako doći iz Parge taksijem ili taxi brodićem. Cena taksija je 8€ po pravcu, a taxi brodića oko 4,5€ po pravcu. Brodić vozi iz luke na svakih pola sata u intervalu od 10h – 18h. Za one koji ne vole gužvu biraju pre ovu, nego plažu Valtos. Lichnos je manji od Valtosa, ali je takođe prostrana i široka plaža. Voda je prozirna i nestvarno plava. Plaža je veoma dobro organizovana ali nema dugačak plićak, već se relativno brzo ulazi u dubinu. U zaleđini plaže su prelepi hoteli, privatni apartmani i kamp, a plaža je veoma lako dostupna. Parking je u zaleđini plaže i besplatan je za sve posetioce. Deo oko kampa je u prirodnoj hladovini.

Ai Giannakis (Agios Janakis ili Agios Joannis) – Ova plaža je udaljena 9km od Parge južno.  Divlja je i nije uređena. Ono što je najviše karakteriše osim predivne boje mora je predivno prirodno okruženje. Na njoj se nalazi kantina koja poseduje nekoliko mesta za sedenje. Ova plaža nema puno sadržaja pa sve što vam je potrebno ponesite sa sobom. Nalazi se u  manjem zalivu, okružena brdima, tako da nema vetra i velikih talasa. Plaža je prekrivena šljunkom, kao i morsko dno. Na brdu iznad se nalazi crkva posvećena Svetom Jovanu po kome je plaža i dobila ime. U zaleđini je organizovan manji parking. Lako je dostupna krivudavim ali asfaltiranim putem.

Plaža Spartila  je mala i još uvek neotkrivena plaža na oko 7km severno od Parge. Do plaže se dolazi tako što se u centru mesta Antusa skrene levo (kada se ide iz Parge) i nastavlja se asfaltnim putem do kraja, a kasnije po makadamu dok ne prođete šumu maslina. Pešaka oko 300m od kraja tog puta nailazite na pravi mali raj! Na ovoj plaži skoro da nema turista, samo more, pesak i stene. More je neverovatne boje, a voda čista i bistra. Ovo je pravi izbor za sve one koji žele da budu izolovani i da se osame. Na plaži nema sadržaja i nije organizovana pa tako sa sobom ponesite sve neophodno. Iako pristup deluje komplikovano, nemojte da vas to obeshrabri, nastavite do plaže jer zaista vredi. Priroda je sama napravila ovu plaži i na njoj će te uživati u potpunosti.

Plaža Ammoudia je plaža u istoimenom mestu. Najudaljenija od svih pomenutih plaža u odnosu na Pargu. Udaljena je od nje 17km južno. Idealna je za porodice sa malom decom jer je veoma plitka. Jedna je od retkih u ovoj regiji koja je peščana. Leva strana plaže je u prirodnoj hladovini, dok je zaleđina plaže uglavnom bez vegetacije. Na njoj se nalaze beach barovi i ležaljke koje možete da iznajmite za oko 5€ po kompletu. Postoje i delovi koji su slobodni pa tako da možete da koristite svoje suncobrane i peškire. Parking prostor je organizovan i na njemu nema velike gužve. Upravo na ovoj plaži se Aheron (mitska reka) uliva u Jonsko more. Na reci možete da iznajmite kajak i da uživate jer je reka mirna i plitka. Uživaćete u prelepoj prirodi i životinjama kojima je Aheron i njegovo okruženje prirodno stanište (kornjače, vidre…). Najlepši period na plaži je suton. Zalasci su neopisivo lepi pa tako svima preporučujemo da ostanu duže kako bi potpuno uživali u bojama neba i sunca koji se spajaju sa pučinom.

Plaža Karavostasi – Prava „ostrvska“ plaža. Ako niste bili na Lefkadi ili Kefaloniji, evo malo atmofsere sa Jonskih ostrva. Osećaće te se kao da ste na plaži Katizma ili Milos na Lefkadi. Ono što karakteriše ovu plažu je njena veličina. Koliko god ljudi u istom trenutku boravi na njoj, neće imati osećaj da ste u gužvi. Veliki broj beach barova, uglavnom sa ponudom kafa i osveženja nude uz doplatu ležaljke i suncobrane. Obalu zapljuskuju talasi jer je na otvorenom moru, i zaista je voda neobjašnjivo čista. Podloga je mestimično šljunkovita i peskovita, dok je plaža prekrivena sitnim peskom. Veoma je dobro obeležena i pristupačna. Sa glavnog puta vas vodi prilično krivudav asfaltiran put kroz maslinjake i nailazite na parking koji je veoma prostran, na kome i u samom vrhuncu sezone, uvek ima mesta  za parkiranje.

Plaža Sarakiniko – Moramo i nju da uvrstimo u ovu kategoriju jer je ova plaža prosto nezaobilazna. Ako ste u Pargi, nemojte da preskočite ovu savršenu plažu. Ako ste na putovanje krenuli automobilom, iskoristite tu priliku da vidite kako izgleda jedna od najatraktivnijih plaža čtave regije. Sarakiniko je na par kilometara pre Parge. Ova plaža je predivna uvala, sa sitnim belim peskom, i nestvarnom bojom vode. Još jedna koja podseća na neke daleke destinacije po kvalitetu vode. Plaža ima beach barove koji naplaćuju iznajmljivanje ležaljki, ali ima i hrane i pića da biste tokom čitavog dana mogli opušteno da boravite. Najlepše na plaži je terasa taverne Agali koji se nalazi u steni iznad plaže, do koje se ide prilično strmim stepenicama. Sa terase taverne uz ručak ili piće  možete potpuno opušteno da uživate u pogledu na prozirno more i predivnu prirodu koja ga okružuje. Plaža nije velika, ali je njen pojas veoma širok.  Auto možete da ostavite u proširenju pre ulaska na plažu. Dobro je obeležena sa glavnog puta, a odatle krivudavim putem  između maslinjaka još 4km vozite do plaže Sarakiniko.

Plaža Ormos odiseas ili plaža Kerentza je plaža na oko 30km južno od Parge posle plaže Ammoudia. U pitanju je velika peščana plaža na kojoj se nalazi kamp. Ovo je jedna od onih plaža koju biraju oni koji ne vole gužvu i puno ljudi. Potpuno slobodna i neorganizovana plaža koju preporučujemo svima, a naročito porodicama sa malom decom zbog plitke i tople vode, kao i zbog sitnog peska. Na plaži ima mestimično prirodnog hlada, a u sezoni radi jedna kantina u kojoj možete da se snabdete sa neophodnom hranom ili osveženjem. Nema ležaljki i suncobrana pa tako sve što vam je potrebno ponesite sa vama kako biste ugodno boravili na ovoj plaži. Lako je dostupna i ima svoj parking prostor.

Plaža Valtos – Najveća i najpopularnija plaža koja je najbliža Pargi je svima poznata Valtos plaža. Ovo je najduža i najposećenija plaža u čitavoj regiji. Do nje se iz centra Parge stiže uzbrdicom 20tak minuta pešaka. Iznad plaže Valtos se nalazi Venecijanska tvrđava. Ukoliko ne želite pešaka do ove plaže, možete uzeti  taxi  koji vozi za oko 2€ po osobi, po pravcu. Brodići saobraćaju na svakih pola sata u intervalu od 10h-23:30h. Plaža je duga oko 1km i prilično je široka. Na njoj su ležaljke i suncobrani koje možete da rentirate za 7€ do 15€ po kompletu (zavisi od bara). Cena uglavnom zavisi od toga šta sve beach bar nudi (bazen, tuševe, piće..) Plaža je prekrivena šljunkom dok je u vodi pesak i šljunak. Plićak nije dugačak, a voda je bistra, prozirna i prilično topla. Koliko god da je ova plaža velika, kao najpopularnija u regiji, na njoj ćete uvek nailaziti na gužvu pa čak i u predsezoni i vansezoni.  Naročita gužva je vikendima kada i lokano stanovništvo dolazi na plažu. Parking mesta ima, ali u sezoni je znatna gužva.