PLAŽE U SIVOTI

101632_beach-side-tree_1920x1200_h

GALIKOS MOLOS

Počinjemo od gradske plaže Sivote, Galikos Molos. Ona je od luke (koja se smatra centrom Sivote), udaljena oko 150m. Put od luke vodi kroz uređenu stazu koja je obeležena i veoma lepo organizovana sa klupicama za odmor u hladovini. Ovaj predivan puteljak se završava plažom Galikos Molos. Prilično dugačna, sa užim pojasom ali pre svega veoma čistom i toplom vodom („topla“ plaža Sivote). Naglašavamo toplu vodu, jer svi koji su letovali u Sivoti će vas upozoriti na “tople“ i  „hladne“ plaže. Tačnije, na mnogim plažama Sivote, izviru podzemne vode hlade vode u plićaku pa je voda za koji stepen hladnija. Ova plaža je najbliža centru. Na njoj postoji jedan kafe bar u zaleđini i prirodnoj hladovini, a peškire i suncobrane ponesite sa sobom. Prvi restorani su u luci na oko 150m od plaže. Prekrivena je belim šljunkom kao i većina plaža u Sivoti, a voda je veoma bistra. Pejzaž sa obale je predivan, jer plaža gleda pravo u šumovito ostrvo Agios Nikolaos, a svima preporučujemo da sa ove plaže uživaju u zalasku sunca jer je zaista spektakularan.

Galikos Molos sredheba

PLAŽA ZERI

Zeri plaža je severnije od plaže Galikos Molos. Oko 900m udaljena od luke u Sivoti. I ova predivna plaža gleda na jedno od nenaseljnih ostrva Sivote, Agios Nikolaos. Na njoj se nalazi istoimena Zeri taverna po kojoj je plaža i dobila ime. Takođe je prekriva beli šljunak, a na njoj se nalaze ležaljke i suncobrani od već pomenute taverne  na kojima možete da uživate tokom čitavog dana. Korišćenje ležaljki se doplaćuje uz piće. Plaža je uskog pojasa ali ništa manje atraktivna od ostalih. Posebno interesantna za porodice sa malom decom jer poseduje i mini akva park čije se korišćenje doplaćuje oko 5€ dnevno. Plaža je lako dostupna. Ima deo koji je organizovan kao parking koji se koristi besplatno. Uglavnom je posećuju oni kojima je smeštaj iznad plaže. Tirkizna voda krasi i ovu plažu i ona spada u red „toplih“ u Sivoti. Preporučujemo je porodicama sa decom.
Zeri sredjeno

PLAŽA DEI

Plaža Dei je najsevernija plaža Sivote. Od luke je udaljena oko 1.2 km. Nalazi se severno od plaže Zeri i veoma je specifična. Ona je mirna i zavučena. Preporučujemo je svima onima koji žele potpuni mir, jer vam ovde ni u sezoni neće smetati veliki broj ljudi. Plaža je okružena bujnim zelenilom. Prekrivena je belim šljunkom. Ima kafe bar ali je nerorganiozovana (nema suncobrane i ležaljke) pa ste na neki način prinuđeni da sve što vam je potrebno za boravak ponesete sa sobom. Na plaži Dei tokom  dana uživajte u čarobnom pogledu na ostrvo Sveti Nikola (Agios Nikolaos). Do plaže vodi uzak afaltiran put i veoma je dobro obeležena putokazom.
Dei pobljsano

PLAŽA KARVUNO

Karvuno plaža je prva južnija plaža od luke u Sivoti. Ova plaža je, slobodno možemo reći najpopularnija u Sivoti. To je naravno sa razlogom, jer je ovo najbolje organizovana plaža u čitavom mestu. Posuta je sitnim peskom, negde i sitnim kamečićima. Karakretiše je dugačak plićak, a pogled sa ležaljke dok uživate u omiljenom koktelu ili frapeu je neprocenjiv! Pošto je Sivota poznata kao raj za nautičare, uživaćete u prelepom smenjivanju jedrilica različitih boja, obeležja i veličina. Naravno neizostaje ni pogled na šumovit Agios Nikolaos koji svemu daje poebnu čar. Plaža spada u red „toplih“ pa tako se slobodno prepustite i planirajte čitav dan ovde jer vam sigurno neće dosaditi. Na plaži je veliki beach bar. Imajte na umu da se u špicu sezone (avgust kada je ovo stecište Italijana koji u tom mesecu idu na kolektivne odmore tzv. Feragosto), ali neretko i u julu mesecu ovde iznajmljivanje kompleta (suncobran i dve ležaljke) košta  oko 12€. U tu cenu nije uključeno piće. Do plaže se dolazi uzbrdicom koja vodi od hotela Filakas na kružnom toku u maloj luci Sivote. Kada se popnete do najviše tačke, videćete račvanje, jedno do plaže Karvuno koja je veoma dobro obeležena, drugo do hotela Agios Nikolaos i Ornela,  i treća do plaže Bela Vraka. Kao i na većini plaža, tako i na Karvunu, auto ćete ostaviti na parkingu ili u blizini ulikoko je velika gužva. Parking je besplatan.
Karvuno sredjeno

PLAŽA HOTELA AGIOS NIKOLAOS I HOTELA ORNELA BEACH

Agios Nikolaos ili Ornela – neotkriveni raj Sivote! Ovo je hotelska plaža, koju mahom koriste gosti hotela, ali nije ni čudo što su dva luksuzna hotela zauzela baš ovu plažu. Na raskrsnici do koje ste došli kada ste se popeli iz centra Sivote pored hotela Filakas, pratite znak za hotel Agios Nikolaos. Iako će vam se činiti da ulazite na privatan posed hotela, što i radite, slobodno se usudite da auto ostavite ispred, ili na parkingu ispod hotela Ornela, i prođete kroz dvorište hotela. Iako se čini da je isuviše ograničeno za goste, na ovoj plaži mogu da se kupaju svi koji žele. Dakle nije isključivo za goste hotela. Plažu razdvaja dok na desni (plažu hotela Agios Nikolaos) i levi deo (plaža hotela Ornela). Naša iskustva su da se deo hotela Agios Nikolaos naplaćuje oko 12€ (suncobran i dve ležaljke) dok je deo hotela Ornela je besplatan uz obaveznu konzumaciju pića. Ovo je zaista najlepša plaža u centru Sivote. Sitan beli pesak i prozirna voda su glavne karakteristike ove plaže. U samoj vodi ima i kamenčića ali je to potpuno Voda je topla, a osim još jednog pogleda na ostrvo Agios Nikolaos, i odavde ćete gledati spektakularne jedrilice kako se smenjuju jedna za drugom. Naša topla i iskrena preporuka!
Ag nikolaos sredjeno

PLAŽA BELA VRAKA

Bela Vraka – Peščani sprud koji spaja kopno sa ostrvcetom Megalo Murtemeno. Ovo je još jedno od malih ostrva Sivote, potpuno divlje i nenaseljeno. Pristupačnost plaže Bela Vraka zavisi od meseca u kome letujete. Ukoliko je to avgust, kada je najveća gužva, teško ćete doći do slobodnog parking mesta jer je put do plaže veoma uzak, a automobili parkirani duž puta što dodatno otežava situaciju. Deo je asfaltiran, a sam parking prostor je neuređen. Sve ovo i te kako vredi jer kada se nađete ispred ovog peščanog spruda pomislite da ste na nekoj egzotičnoj destinaciji i prosto ne znate gde ćete se pre okupati. Plaža nema beach bar već se po završetku peščanog spruda ka ostrvu Megalo Murteno ostavljaju peškiri i isuncobrani. Ono što svakako kvari doživljaj je Sailing klub koji je na toj strani plaže, pa nemate neki osećaj intime i mira jer je uvek gužva. Kada se nauživate u pogledu i kada se okupate i prošetate peščanim sprudom, nastavite dalje putićem kroz šumu sa istočne strane ostrva (desno) jer Megalo Murtemeno krije malu, divlju plažu u šumi koja je potpuno suprotna od Bela Vrake. Plaža nosi isto ime kao ostrvo, Murtemeno beach. Na ovoj plaži ćete uživati u potpunom miru, pod ležaljkama i isuncobranima koji se koriste uz doplatu. Voda je topla, a za razliku od prethodnih pogleda, odavde gledate na luksuzne hotele sa kontinentalne strane Sivote.
Bela Vraka s4redjeno

PLAŽA PISINA

Plaža Pisina (prev sa grčkog: bazen) – Ubedljivo najatraktivnija plaža Sivote. Nema konkurencije ni  kada je u pitanju boja mora, kvalitet peska, okruženje i toplota vode. Ovo je prava egzotika u sred Grčke. Ako niste imali priliku da odete na neku daleku destinaciju, upravo ćete na ovaj plaži moći da se osećate kao da se kupate u najlepšim morima sveta. Ova plaža poseduje neopisivu boju vode, u bukvalnom smislu tirkizno plavu ili zelenu, zavisi od doba godine. Da ne pominjemo bistrinu vode, jer je suvišno, ali ono što ćemo svakako napomenuti je sitan, praškast pesak kako na obali tako i u vodi. Plaža nije dostupna sa kopna jer se nalazi na nenaseljenom ostrvu  Murtos i do nje se odlazi izletničkim brodićima koji se nalaze u luci, ili preko partnerske turističe agencije na destinaciji. U prepodnevnim časovima ukoliko uslovi  za to dozvole (ovo naglašavamo jer zbog nemirnog mora i vetra se dešava da se polazak tog dana otkaže) iz luke kreće brodić koji vas odveze na plažu, a zatim na svakih sat vremena dolazi do plaže, da dovodi još turista, i da vrati one koji žele nazad. Druga mogućnost je da za oko 50€ dnevno iznajmite brodić za koji nije neophodna dozvola i da tokom celog dana obilazite plaže nedostupne sa kopna, a Pisina kao glavna atrakcija svakako ne sme da se zaobiđe. Preporučujemo dolazak na plažu u prepodnevnim časovima, kako biste izbegli gužvu koja je neminovna jer je uzak pojas plaže, a ona sama po sebi mala. Na plaži apsolutno ne postoji ništa od sadržaja. Sve ponesite sa sobom. Plaža je većinu dana u prirodnoj hladovini.
Pisina sredjeno

PLAŽA ZAVIA

Plaža Zavia – Bićemo pristrasni pa ćemo ovu plažu okarakterisati kao nama najlepšu. Ovo je vrlo subjektivo jer nije svima ova plaža toliko atraktivna, ali svi ljubitelji prirode će se zasigurno složiti sa nama. Okruženje plaže Zavija je malo je reći savršeno. U šumi maslina, ušuškana u uvalu, sa bujnom vegetacijom koja se ogleda u prozirnoj vodi, zaista ne postoji osoba koja će na ovo ostati ravnodušna. Plaža Zavija podseća na kamp plaže sa velikim parkom i hladovinom u zaleđini gde ljudii u potpuno opuštenoj atmosferi uživaju i odmaraju. Plaža je divna i nema sadržaja, ali nekako joj to daje posebnu čar. Previše opuštena i ležerna atmofera na plaži će vam se sigurno dopasti pa ćete poželeti da svaki dan boravite na njoj. Veoma je lako dostupna. Skretanje sa glavnog puta koji vodi ka Pargi je jasno obeleženo. Još oko 200m put vodi do hladovine u kojoj možete da parkirate auto. Plaža ima još jedan manji deo gde možete uvek da se osamite. Pesak je sitan, plaža je mala i intimna, a voda je hladnija te ova plaža spada u grupu „hladnih“ plaža Sivote. Podzemne vode su izuzetno izražene na ovoj plaži, ali će vam po najvećem suncu i vrućini i te kako prijati da se rashladite u vodama Zavije.
Zavia sredjeno

PLAŽA MEGA AMOS

Mega Ammos (prev sa grčkog: veliki pesak). Ovo je jedna od najprostranijih i najvećih plaža Sivote. Nalazi se u južnom delu, kada se izađe na glavni put koji vodi ka Pargi. Ova plaža je delom peskovita, delom šljunkovita. Podeljena je na dva dela. Na jednom su beach barovi koji imaju sopstveni parking rezervisan za goste bara, i deo koji je „slobodan“ gde možete da se smestite sa sopstvenom peškiru sa suncobranom. Ovaj deo plaže nema parking, pa uglavnom svi parkiraju na samnom skretanju ka plaži, na glavnom putu. Ova plaža je dovoljno velika da i kada je najveća gužva, nećete imati taj osećaj. Deo plaže gde je šljunak ima i dosta krupnijeg uglačanog kamena, pa je veoma atraktivna. Voda je prilično duboka i hladna, ali naše iskustvo je da ovde najviše dolaze porodice sa decom. Plaža Mega Amos je nagrađena plavom zastavom za čistoću vode, ali spada u grupu „hladnih“ plaža Sivote.
sredjeno amos

PLAŽA MIKRI AMOS

Mikri Ammos (prev sa grčkog: mali pesak) je sledeća uvala posle Mega Amosa. Kao što i sami možete iz naziva da pretpostavite ova plaža je mnogo manjih dimenzija, ali daleko od toga da je manje atraktivna. Plaža koja je prekrivena lazy bag- foteljama, sa klubskom muzikom koja po ceo dan odjekuje je zaista kao strvorena za mlade. Ova plaža ima predivan beach bar koji je napravio takvu atmosferu da vam je teško da uveče odete sa plaže. Bukvalno sve što vam je potrebno tokom celodnevnog boravka, naći ćete upravo ovde na jednom mestu, Ništa (osim novca) ne morate da nosite sa sobom. U becah baru se služi hrana i piće, a ležaljke i sunobrane doplaćujete prilikom dolaska na plažu. Jedna od „elitnijih“ plaža, ali svakako je vredi posetiti. Ovde često gostuju i poznati grčki dj-evi, a za sve ljubitelje odbojke na plaži, organizovan je teren. More je prozirno, a pesak na obali sitan, međutim posle plićaka nailazite na stene i krupniji kamen. Mikri Amos spada u grupu „hladnih“ plaža. Parking je obezbeđen za goste beach bara.
Mikri sredjeno

PLAŽA MEGA DRAFI

Mega Drafi je sledeća plaža na koju nailazite i iznad koje ne možete da ne zastanete jer se na nju pruža veličanstvan pogled sa glavnog puta koji vodi ka Pargi. Sastoji se iz dva dela. Jedan je pristupačan sa kopna, a do drugog uglavnom dolazi dobri plivači koji sa jedne strane preplivaju na drugu. Plaža je veoma atraktivna jer se iznad nje izdiže velika stena, a uvala je takva da je voda prozirna i tirkizno zelena. Prava boja Jonskog mora. Na plaži postoji beach bar sa ležaljkama i suncobranima (najam je oko 5€ dnevno), ali zbog malog broja očekujte da je do podneva (naričito u sezoni) već sve zauzeto, pa je naš predlog da ipak za svaki slučaj, ukoliko ste planirali da dan provedete na ovoj plaži, ponesete svoje peškire i suncobran. Na plaži se služi i hrana, a porcije se kreću od 2€ do 10€ zavisi od toga šta poručite. Parkiranje je moguće i u blizi plaže, ali i na glavnom putu.
mega sredjeno

PLAŽE U BLIZINI SIVOTE

PLAŽA AGIA PARASKEVI

Agia Paraskevi – Plaža van okvira teritorije Sivote ali ne previše udaljena pa vam je svakako preporučujemo da je posetite. Ovo je još jedna jedinstvena plaža. Njena autentičnost se ogleda u tome što je prekoputa nenaseljeno ostrvo Agia Paraskevi (Sveta Petka) i voda između kopna i ostrva je prozirna, tirkizno plava i veoma čista. Voda je topla, a uglavnom je posećuju porodice sa manjom decom zvog  plitke vode. Uglavnom svi preprlivaju do ostrva i uživaju u manjoj gužvi i čistitojoj vodi nego na kontinentalnom delu. Plaža će vas odmah, još sa glavnog puta sa koga se vidi, ostaviti bez daha, i odmah ćete poželeti da se u njoj okupate. Na plaži su beach barovi sa organizovanim suncobranima i ležaljkama, koji se besplatno koriste uz piće, ali u sezoni očekujte veću gužvu. Plaža nije široka, a krasi je sitan pesak, sa nekim šljunkovitim delovima. Parking se nalazi u hladovini, u zaleđini plaže.
Agia Paraskevi sredjeno

PLAŽA ARILAS

Arilass – oko 12 km južno od Sivote, u blizini grada Perdika. Ovo je veoma neobična plaža. Oduševiće vas njena specifičnost. Ima uzak pojas, ali je pesak jedinstven za ovo područje. Pesak je sitan i tamno siv, skoro crn. Kako na samoj obali tako i u plićaku. Za malu decu je idealna jer je voda plitka i topla, a deca se do iznemoglosti igraju sa sitnim peskom. Plaža je celom svojom dužinom u prirodnoj hladovini. Ima ležaljke i suncobrane koje možete uz piće koristiti tokom čitavog dana. U jednom delu plaže je mala živopisna luka, gde se uglavnom posetioci išetaju i uživaju u predivnom pogledu, tirkiznom moru i šumovito stenovitom okuženju. Jedna od najspecifičnijih plaža Tesprotije. Svakako je vredi posetiti.
Arilas sredjen

PLAŽA KARAVOSTASI

Karavostasi – Prava „ostrvska“ plaža. Ako niste bili na Lefkadi ili Kefaloniji, evo malo atmofsere sa Jonskih ostrva. Osećaće te se kao da ste na plaži Katizma ili Milos na Lefkadi. Ono što karakteriše ovu plažu je njena veličina. Kao što smo napomenuli za plažu Mega Amos, koliko god ljudi u istom trenutku boravi na njoj, neće imati osećaj da ste u gužvi. Veliki broj beach barova, uglavnom sa ponudom kafa i osveženja nude uz doplatu ležaljke i i suncobrane. Obalu zapljuskuju talasi jer je na otvorenom moru, i zaista je voda neobjašnjivo čista. Podloga je mestimično šljunkovita i peskovita, dok je plaža prekrivena sitnim peskom. Veoma je dobro obeležena i pristupačna. Sa glavnog puta vas vodi prilično krivudav asfaltiran put kroz maslinjake i nailazite na parking koji je veoma prostran, na kome i u samom vrhuncu sezone, uvek ima mesta  za parkiranje.
Karavostasi sredjeno

PLAŽA SARAKINIKO

Sarakiniko-Moramo i nju da uvrstimo u ovu kategoriju jer je ova plaža prosto nezaobilazna. Ako ste u Sivoti, nemojte da preskočite ovu savršenu plažu. Sarakiniko je daleko od Sivote, bliže Pargi ali svakako ako ste automobilom, iskoristite tu priliku da vidite kako izgleda jedna od najatraktivnijih plaža čtave regije. Sarakiniko je na 23 km južno od Sivote, dakle par kilometara pre Parge. Ova plaža je predivna uvala, sa sitnim belim peskom, i nestvarnom bojom vode. Još jedna pored Pisine koja podseća na neke daleke destinacije po kvalitetu vode. Plaža ima beach barove koji naplaćuju iznajmljivanje ležaljki, ali ima i hrane i pića da biste tokom čitavog dana mogli opušteno da boravite. Najlepše na plaži je terasa taverne Agali koji se nalazi u steni iznad plaže, do koje se ide prilično strmim stepenicama. Sa terase taverne uz ručak ili piće  možete potpuno opušteno da uživate u pogledu na prozirno more i predivnu prirodu koja ga okružuje. Plaža nije velika, ali je njen pojas veoma širok.  Auto možete da ostavite u proširenju pre ulaska na plažu. Dobro je obeležena sa glavnog puta, a odatle krivudavim putem  između maslinjaka još 4km vozite do plaže Sarakiniko.
Sarakiniko sredjeno